Cihlová dlažba jako originální řešení z přírodních materiálů

Bydlení

Hledáte originální dlažbu na vaši terasu, příjezdovou cestu nebo na chodníky okolo domu? Co takhle cihlová dlažba? Nejenže má originální a nadčasový design, ale je také mimořádně pevná a odolná proti povětrnostním vlivům, nepodléhá opotřebení a má dlouhou životnost.

Ač by se mohlo zdát, že se cihlová dlažba hodí především k venkovským či selským stavbám, opak je pravdou. Tento oblíbený stavební materiál respektuje i toskánský, středozemský nebo antický styl, a skvěle bude vypadat i v okolí moderních budov. Skvělé je na ní i to, že se snadno kombinuje s dalšími materiály, jako je například dřevo, plech nebo kámen.

Přírodní a ekologický materiál

Cihlová dlažba je přírodní a ekologický materiál, který se dá velmi dobře kombinovat s jinými povrchy. Vypaluje ze speciální hlíny při teplotě okolo 1 200 stupňů, díky čemuž je mnohem pevnější, odolnější a samozřejmě i těžší než klasická dlažba. Při tloušťce 45 mm dosahuje odolnost v tlaku cihelné dlažby až 200 MPa. Jelikož se vyrábí z přírodních materiálů, nelze zajistit její stejnobarevnost. Je proto možné, že se na jedné paletě najdou cihly s různými odstíny.

Možnosti použití cihlové dlažby

Cihlová dlažba zažívá v posledních letech renesanci. A není se čemu divit. Jelikož se vyrábí v několika rozměrech i široké škále barevných provedení, je možné ji využít opravdu mnoha způsoby. Lze s ní vydláždit terasu, chodníky okolo domu i zahradní cestičky. Můžete ji položit na příjezdovou komunikaci a pojezdové plochy, nebo s ní vystavět venkovní schodiště. A použít ji můžete také v interiéru.

Cihly je možné pokládat hned několika způsoby. Vždy záleží především na tom, kde bude umístěna a jak hodně bude zatěžována. Například na více zatěžovaná místa se hodí vazba rybí kost, která je mimořádně stabilní. Kdežto na běžné komunikace je vhodná běhounová vazba. Cihlovou dlažbu můžete pokládat těsně vedle sebe nebo mezi nimi nechat spáry. V případě druhé volby se skrze spáry může časem začít prodírat plevel.

Cihlová dlažba a její výhody

Jak jsme již zmiňovali, cihlová dlažba má mnoho pozitiv. Mezi ty nejpodstatnější patří především vysoká odolnost vůči vnějším vlivům, dlouhá životnost a nenáročnost na údržbu, Za velké plus je brán originální a také nadčasový vzhled, a také široký výběr barev a rozměrů. A jak už bylo psáno, cihlová dlažba má téměř neomezené využití.

Hlavní výhody cihlové dlažby:

  • mrazuvzdornost a odolnost vůči povětrnostním vlivům,
  • velmi vysoká odolnost vůči opotřebení i otěru,
  • mimořádně dlouhá životnost,
  • nízká nasákavost a stálobarevnost,
  • nenáročnost na údržbu,
  • přírodní a ekologický materiál,
  • originální a nadčasový vzhled,
  • opravdu široká škála barev a rozměrů,
  • příznivý poměr ceny a kvality.

 

Zdroj fotek: Westbrick.cz

 

Zahrada
Jak si vybrat celoroční zahradní nábytek?

Zahradní nábytek je nezbytným doplňkem každého domu s terasou nebo zahradou. Pokud chcete, aby vám nábytek vydržel po mnoho let, je důležité vybrat si ten správný materiál. Jenže jak se v něm orientovat, abyste nešlápli vedle? V tomto článku se podíváme na různé materiály, ze kterých se zahradní nábytek vyrábí, …

Zahrada
Hračky pro děti na zahradu – kreativita a radost z pohybu venku

Hračky pro děti na zahradu jsou nejen zábavným způsobem, jak je zabavit venku, ale také podporují jejich pohyb, kreativitu a sociální interakce. Vybrat správné hračky může být výzvou, proto vám přinášíme inspiraci a rady pro výběr těch nejlepších zahradních herček a her. Jaké hračky na zahradu jsou vhodné pro mladší …

tepelné čerpadlo
Bydlení
Jaká je návratnost tepelného čerpadla?

Kompenzace investice do tepelného čerpadla trvá v průměru 5 až 15 let. To je velmi dobrý výsledek ve srovnání s konvenčními způsoby vytápění. Jak minimalizovat návratnost investice do tepelného čerpadla? Záleží např. na typu zařízení, které používáme. Návratnost investice do tepelného čerpadla – na typu záleží Existují různé typy tepelných …