Pro správného zahrádkáře rozhodně neplatí úsloví „Březen, za kamna vlezem“. V tuto dobu totiž začíná příprava na budoucí sezónu a tu rozhodně nepodcení nikdo, kdo chce sklidit co nejkvalitnější výpěstky v odpovídajícím množství. Na sázení je nutno se důkladně přichystat, pořadí prací si musíte dobře promyslet, a odpovídající péči bude potřebovat i zahradní nářadí a různé přístroje. Zelenina, která přezimovala, musí být v této době sklizena a uvolnit místo novým sazenicím, které si začnete pěstovat. Rozhodněte se pro konkrétní druhy a rozvrhněte si místo – a jarní příprava může začít.
Nepodceňte kvalitu půdy
Jakmile začne ze záhonů mizet sníh, je dobré zkontrolovat stav půdy, zvláště tam, kde hodláte v budoucnu pěstovat zeleninu. Většina zahradníků právě tyto záhony pravidelně hnojí, a pokud budete používat umělá hnojiva, může se stát, že zemina bude dostatečně pohnojena i bez jejich dalšího použití. Přehnojením byste mohli své výpěstky učinit zdravotně závadnými. Definitivní potvrzení zajistí chemický rozbor vzorku půdy. Chcete se takovému postupu vyhnout? Pak použijte organická hnojiva. Místům, která doposud nebyla využívána, můžete dopřát zelené hnojení. Polníček, ředkev, jetel a jiné rostliny nechte dorůst do výšky alespoň pěti centimetrů a potom zapracujte do půdy.
Zdroj: www.pixabay.com
Využijte připravený kompost
Zhodnoťte organické zbytky z domácnosti i nepotřebné části rostlin a založte vlastní kompost. I ještě nehotový kompost můžete na jaře použít, jen ho včas musíte do půdy zapracovat – alespoň tři týdny před výsadbou sazenic. Dobře uleželý kompost lze využít na jakémkoli místě a v jakékoli době. Jeho založení a občasné přeházení se vám opravdu vyplatí. Nemusíte mít obavy z toho, že by kompost narušoval vzhled vaší zahrady, můžete si koupit plastový kompostér nebo si sami sestavit vkusnou ohrádku ze dřeva nebo jiného materiálu. Vyzrálý kompost pak na jaře oceníte jako přirozené a kvalitní hnojivo.
Jaro se zeptá, jak jste se na podzim postarali o nářadí
Pokud jste na podzim očistili, opravili a ošetřili nářadí i zahradní stroje, stačí je v březnu pouze zkontrolovat, popřípadě dokoupit nové a lepší. S kvalitními výrobky si ušetříte námahu i čas. Jaké nářadí nebo přístroje by vám neměly chybět? V každé zahradě použijete ruční zahradní nářadí, ke kterému patří různé druhy hrábí, motyček, lopatek, rýčů, vidlí, zahradních nůžek, seker a dalších drobnějších nástrojů. Ke kypření půdy se určitě hodí kultivátor, k prořezávání stromů různé typy pilek a plotořez na úpravu menších stromků a keřů. Váš trávník určitě bude potřebovat plně funkční sekačku a dobrým pomocníkem je i křovinořez a drtič zahradního odpadu.
Zatočte se škůdci
S prvními otepleními se začínají líhnout zahradní škůdci. V březnu je dobré zaměřit se hlavně na slimáky a hlemýždě. Pokud nezabráníte jejich rozšíření, můžete se se zeleninou rozloučit. Nemusíte hned používat chemické prostředky, ale nepočítejte ani s možností sběru – mladí slimáci jsou malí a špatně viditelní. Můžete je však vylákat z úkrytu například na zbytky zeleniny nebo pečivo s pivem. Hromádky návnady překryjte prkny a ta po ránu otáčejte a přisáté slimáky zlikvidujte. Znovu prokypřete půdu, a pokud najdete larvy škůdců, odstraňte je. Stejně postupujte i ve fóliovníku nebo pařeništi.
Zdroj: www.pixabay.com
Vysévejte a předpěstujte ranou zeleninu
Některé druhy zeleniny můžete v březnu vysévat přímo do záhonů, musíte však počkat, až zmizí sníh. Pak do připraveného záhonu umístěte petržel, která drsnější podmínky snese. Když se půda začne prohřívat a alespoň zčásti oschne, vysévejte ředkvičky, mrkev, špenát, cibuli, pastinák a další ranou zeleninu. Do fóliovníku nebo pařeniště můžete umístit semena salátu, zelí, ředkve, kapusty, kedluben či vodnice. Do skleníku můžete v březnu vysadit například rajčata, papriku, celer, lilek a další. Nemáte fóliovník? Pak si sazenic předpěstujte jednoduše doma na okně – jen jim zajistěte dostatek světla a vlhkosti. Teplotu příliš neměňte, větrejte pouze krátce a za teplejšího počasí, prospěšné není ani přímé slunce. Tato březnová péče vám zajistí potěšení z krásné a kvalitní vlastní zeleniny.