Zima na zahradě nemusí být dobou odpočinku

zahrada v zimě
Zahrada

I když je už zima, přesto teplota stále ještě dovolí provádět některé zahradní práce, například zastřihávání, úpravu záhonů, péči o kompost, odstraňování napadaného listí, umístění nastýlky k rostlinám, zazimování jezírek, kontrolu a opravy zahradního nářadí i techniky a mnoho dalších činností. Můžete se také věnovat těm částem zahrady, na které jste doposud neměli čas nebo provádět větší úklid. V tomto období můžete dělat některé přípravné práce pro další sezónu.

Věnujte se trávníku, stromům a keřům

I v zimě může vaše zahrada vypadat krásně. Zaměřte se na celkový vzhled a nebudete se celý zimní čas muset dívat na nehezkou neupravenou plochu plnou bláta a zbytků rostlin, rozesetých po záhonech. Začněte trávníkem, ze kterého musíte odstranit nově napadané listí a zbytky jiných odumřelých rostlin. Koncem zimy trávník posekejte nakrátko a proveďte vertikutaci. Při výskytu mechu či plevelů nejdříve ošetřete postižená místa zelenou skalicí a s vertikutací počkejte ještě 14 dní. Trávník se provzdušní, časté sekání a péče přispívají k rychlému růstu trávy a naopak neprospívají plevelu. Po provzdušnění je dobré trávník lehce posypat křemičitým pískem a napomoci tvorbě přirozené drenáže.

Nezapomínejte také na stromy, keře či živé ploty. Jabloně a hrušně uvítají zimní řez, při zimních teplotách se méně šíří choroby a nevyskytují se škůdci, kteří jinak bývají nebezpečím pro čerstvé řezné rány. Tuto činnost však neprovádějte, jestliže teplota poklesne až pod bod mrazu. Ideální je počkat na teploty od pěti stupňů výše. Neřežte ani tehdy, když je na větvích námraza. Větší zástřih pak můžete udělat u živých plotů a keřů. V zimě je vhodné také vymýtit nálety.

zahradní nářadí

Voda v zahradě v zimě

Zvláštní pozornost je nutno věnovat vodě. Všechny hadice musejí být vypuštěné, ošetřené a uložené, stejně tak zastavena voda a prázdné všechny nádoby, které by mohly zamrznout a které by mráz mohl poškodit. Zahradní jezírka menších rozměrů je potřeba vypustit, větší a hlubší jezírka zajistit proti úplnému zamrznutí. Zazimovat je nutné i některé vodní rostliny, popřípadě i živočichy. Můžete je přemístit do teplejších prostor, odolnější mohou zůstat na dně, pokud má jezírko dostatečnou hloubku a bude ochráněno před zamrznutím. Vodní hladinu musíte celou zimu sledovat. Také je třeba dávat pozor na padající listí, to by se do vody nemělo dostávat. Zde spolehlivě pomůže zakrytí jezírka sítí. Vypíná se také filtrační systém, zimní období lze pak využít k jeho údržbě. Do jezírka pak umístěte vzduchování – kompresor nebo vzduchovací kameny.

Kompost potřebuje vaši péči

Zryjte záhony a připravte si pro budoucí hnojení dostatek dobře uleželého kompostu. Starší kompost je možno přehazovat, nově založený nikoli, příliš by se snížila jeho teplota a rozkladné procesy by se zpomalily. Další materiál lze přidávat při mírnějších teplotách, rozhodně by neměl obsahovat led, sníh nebo zmrzlé části. Pokud by se v kompostu usadili hlodavci, můžete do něj zabudovat husté pletivo. Péče věnovaná kompostu se vyplatí, jedná se o cenné hnojivo, které dává rostlinám důležitou výživu a podporuje jejich odolnost. Organická hnojiva vám na jaře a v létě dopomohou k bohaté úrodě.

Nezapomeňte na nářadí a zahradní techniku

Vlastníte větší a složitější zahradní techniku? Zima je ideálním obdobím pro její servisování. To je dobré svěřit do rukou odborníků, nejlépe servisu zahradní techniky. Údržbu menších strojů zvládnete sami. Zkontrolujte řemeny, lanka i další součástky, vše vyčistěte a promažte. Postupujte podle manuálů, které jste obdrželi při koupi zařízení. U zahradních sekaček se zaměřte na pojezdy a také ostrost nožů. U ručního nářadí opravte poškozené části nebo nářadí vyměňte. Nabruste rýče, motyčky i další, vše důkladně očistěte a zakonzervujte. Tak budete na jaře moci začít ihned pracovat a budete na novou sezónu dokonale připraveni.

 

Přečtěte si i další články:

 

Zdroj obrázků: www.pixabay.com

Zahrada
Jak si vybrat celoroční zahradní nábytek?

Zahradní nábytek je nezbytným doplňkem každého domu s terasou nebo zahradou. Pokud chcete, aby vám nábytek vydržel po mnoho let, je důležité vybrat si ten správný materiál. Jenže jak se v něm orientovat, abyste nešlápli vedle? V tomto článku se podíváme na různé materiály, ze kterých se zahradní nábytek vyrábí, …

Zahrada
Hračky pro děti na zahradu – kreativita a radost z pohybu venku

Hračky pro děti na zahradu jsou nejen zábavným způsobem, jak je zabavit venku, ale také podporují jejich pohyb, kreativitu a sociální interakce. Vybrat správné hračky může být výzvou, proto vám přinášíme inspiraci a rady pro výběr těch nejlepších zahradních herček a her. Jaké hračky na zahradu jsou vhodné pro mladší …

Bydlení
Cihlová dlažba jako originální řešení z přírodních materiálů

Hledáte originální dlažbu na vaši terasu, příjezdovou cestu nebo na chodníky okolo domu? Co takhle cihlová dlažba? Nejenže má originální a nadčasový design, ale je také mimořádně pevná a odolná proti povětrnostním vlivům, nepodléhá opotřebení a má dlouhou životnost. Ač by se mohlo zdát, že se cihlová dlažba hodí především …