
S blížícími se Vánocemi se rozzáří ulice, okna i domy spoustou světýlek a ve vzduchu je možno cítit zvláštní vůni, která je s tímto časem neodmyslitelně spjatá. Čerstvé jehličí, pryskyřice, purpura, františky, vonné svíčky a samozřejmě typické vánoční koření vytvářejí neopakovatelnou atmosféru svátků klidu a pohody venku i doma. Vánoční koření však neslouží jen k vytvoření zvláštního svátečního prostředí, ale prospívá i vašemu zdraví a psychice, což oceníte zvláště při předvánočním shonu a stresu. Lze ho také využít i při výrobě voňavých vánočních dekorací.
Koření pro sladkou i slanou kuchyni
Vánoční koření má většina lidí spojené s přípravou vánočních nápojů nebo s pečením cukroví a dalších typických sladkostí. Lze ho však využít i jinak – směsi těchto druhů koření se hodí i pro přípravu masových pokrmů, jídel z drůbeže nebo rybích specialit. Nezbytné je například pro asijskou kuchyni. Ocení ho také ti, kdo mají zdravotní omezení v používání soli. Vánoční koření dokáže jídlo ochutit jiným způsobem a sůl tak nahradit. Oblíbené je také při redukčních dietách, kdy pomáhá ve shazování nadbytečných kilogramů, což se právě v období Vánoc může hodit. Kromě chuti působí i na zrakové vjemy, je totiž velice dekorativní a může jídlo i dobarvit.
Vánoční koření prospívá i psychice
Vánoce jsou dobou změn nálady, vzrušení i silných emocí. Již z dětství si neseme spojení svátečního času právě s vůní vánočního koření. A tyto vůně mohou ovlivnit psychiku jedince, jeho pocity i náladu, uklidnit a zbavit nadbytku obav a stresu. Se správnou vůní získáte pocit poklidu, a pohody. To však platí jen tehdy, použijete-li skutečně kvalitní suroviny, například bio produkty, a vyhnete-li se nejrůznějším náhražkám. Získáte tak jedinečnou vůni a chuť, které si užíváme takřka výhradně v období Vánoc. Typickým vánočním kořením je například skořice, hřebíček, kardamom, anýz, badyán, koriandr, muškátový oříšek, zázvor, vanilka, šafrán nebo nové koření a samozřejmě také kůra z citronu nebo pomeranče.
Vánoční koření prospěšné i vašemu zdraví
Každý druh koření může mít i zdravotní přínos. Záleží samozřejmě na vašem zdravotním stavu a množství, které při přípravě vánočních lahůdek použijete. Antibakteriální, antivirové a antimikrobiotické účinky má většina vánočního koření, také napomáhá při trávení, kolice, nadýmání nebo bolestech břicha a žaludečních potížích. Oceňována je také pomoc při revmatu, napětí svalů a nervů, nachlazení, kašli nebo nechutenství. Některé druhy koření účinkují jako afrodiziakum nebo podpora při snižování váhy. Chuť a vůně navíc přispívají ke zmírnění nervozity a odstranění stresu.
Exotická vanilka, skořice a hřebíček
Vanilka je jedním z nejdražších druhů koření, původem z Mexika. Používá se do cukroví, moučníků, nápojů i zmrzliny. Má výraznou sladkou vůni, která zmírní napětí a má relaxační účinky. Prokrvuje břišní dutinu a povzbuzuje smyslové vnímání.
Skořice je do různých pokrmů užívána již od dávných dob, je součástí jídel i nápojů. Je možno použít ji mletou i vcelku, celá skořice se hodí i k dekoračním účelům. Kromě již uvedených účinků snižuje skořice také hladinu cukru a cholesterol v krvi.
Ze Zanzibaru a Madagaskaru pochází hřebíček, který pomůže i v podobě čaje. Již naši předkové ho používali jako mírné anestetikum zvláště při bolestech zubů a dásní. Je protizánětlivý a zmírní také příznaky nachlazení.
Badyán, anýz a zázvor nemohou o Vánocích chybět
Badyán je atraktivní svou podobou hvězdice. Voní podobně jako anýz. V období Vánoc je nedílnou součástí perníku, povidel, sušenek nebo nápojů. Lze ho najít i v lécích proti kašli nebo na koliku či revmatizmus. Je typický také pro čínskou a vietnamskou kuchyni.
Anýz, jinak také bedrník anýz, je příbuzný kopru. Už od středověku se používá v kuchyni i k lékařským účelům – do likérů, pečiva nebo čaje. Je výborný také jako podpora trávení. Proti nachlazení se užívá také kořen anýzu.
Zázvor je koření, které lze získat z oddenků rostliny. Používá se jak sušený, tak čerstvý. Má silné aroma i velmi výraznou chuť. Zázvor je typický pro čínskou i indickou kuchyni. Pomáhá při zažívacích potížích a pro posílení imunity.
Pravou chuť a vůni dodají i šafrán, koriandr a muškátový oříšek
Nezbytným kořením s vůní Vánoc je také šafrán. Jde o nejdražší koření, protože se sbírají jen tenká vlákna a tento sběr se musí provádět ručně. Oblíbený je ve Francii, Indii, Číně a dalších zemích. Příznivě ovlivňuje cévní systém i srdce a působí také proti nádorům.
Koriandr je znám již z Bible. Využívá se zvláště při pečení, používají se lístky i semena. Je protizánětlivý, posiluje imunitu a podporuje chuť k jídlu. Obsahuje antioxidanty a vitamíny, má protirakovinné účinky.
Muškátový oříšek je vlastně jen jádrem plodu. Patřil k vzácným druhům koření. Kromě kuchyňského použití v pečivu, sladkostech nebo polévkách je muškátový oříšek vhodný pro posílení nervové soustavy, při střevních potížích, revmatizmu a podobně.
Přečtěte si i další články na téma Vánoce a zahrada:
- Vánoční výzdoba s originálními přírodními dekoracemi
- Vánoční kaktus vás za správnou péči odmění mořem květů
- Jak pečovat o vánoční růži, aby vydržela co nejdéle
Zdroj obrázků: www.pixabay.com